( Çiğköfte Harici Yemekler Anne Marifetidir )

Hepsi urfa yemegidir diye bir iddam yok.

Kebabın en iyisini adanada ( Urfa kebabı hariç ), künefeninde hatayda yapıldıgını ve kökeninin oralar oldugunu herkes bilir.

Çiğköfte , Yumurtalı Köfte , Lahmacun , İçli Köfte , Urfa Kebabı , Şekerli ve Tuzlu Ekmek , Şıllık Tatlısı , Kazan Kebabı , Ağzı Açık , Semirsek , Bostana Salatası , Biber Reçeli , Palıza , Ağzı Yumuk , Etli Nohutlu Firik pilavı , Kıyma , Tirit , Döğmeç tabiki Ş.Urfanındır.

*** ŞANLIURFA ÇİĞ KÖFTESİ ***

KENDİ ÇEKİMİM OLAN ÇİĞ KÖFTE YOĞURMA VİDEOSU :

Malzeme Listesi Ve Miktarları :

1-Çiğ Köftelik bulgur ( Kişi Başına 1 Çay Bardağı Dolusu)
2-Çig Köftelik Kara Et ( Adam Başı 80-100 gr ) ( Kara Etin Ne Oldugu Aşagıda Açıkladım ) ( mutfak robotu bu eti çekemez. fotosunu paylaşdıgım cihazdan alın.)
3-Urfa İsodu ( adam başı 50 gr )
4-Baş sogan 1 tane dogranacak
5-Yeşil sogan maydanoz 5-6 tane
6-Salça (Domates Salçası) 1 yemek kaşıgı
7-Tuz karabiber tarçın karanfil bunlar yeteri kadar göz kararı..
8-2-3 tane sarımsak dövülüp ezilecek

salça ve sarımsak, sogan maydanoz karışımını koymadan 5 dk önce konuluyor.sakın önce koymayın.videoda ve fotoda sarımsak salçanın altında kalmış görünmüo yapışık..

Video ve fotodaki malzemeler 8 kişilikdir.yukarki listedekileri tahmini yazdım.artık bizim elimiz alışdıgı için göz kararı koyuyoruz herşeyi.

—————————————————————————————————————————————————————————————

*** ŞANLIURFA EV YAPIMI ETSİZ YUMURTALI KÖFTE ***

KENDİ ÇEKİMİM OLAN YUMURTALI KÖFTE YOĞURMA VİDEOSU :


Malzeme Listesi Ve Miktarları (6 Kişilik) :

1- Çiğ Köftelik Bulgur ( 6 Çay Bardagı )
2- Urfa İsodu ( 1 Kase )
3- Domates Salçası ( 1 Yemek Kaşıgı )
4- Tuz , Karabiber , Tarçın , Karanfil ( Yarım Çay Kaşıgı Hepsinden )
5- Kuru Soğan 1 Tane Ortaboy
6- Taze Kırmızı Biber 2 Tane Doğranacak
7- Domates 2 tane soyulmuş ve dogranmış olacak
8- Yeşil Soğan 8-10 Dogranacak
9- Maydonoz 1 Bag Ayıklanmış
10- Yumurta 6 tane Çırpılacak iyice
11- Yarım Paket Tereyagı ve 1 Çay Bardagi Sıvı Yag Aynı Kapta İkiside ( Normalde urfa sade yagı ve sıvı yagıdır ama siz bulamazsınız )
12- Ilık Su İle Yoğrulacak

—————————————————————————————————————————————————————————————

ŞANLIURFA İÇLİ KÖFTESİ KONUSU

KENDİ ÇEKİMİM OLAN İÇLİ KÖFTE VİDEOSU:

 

MALZEME LİSTESİ:

İÇLİ KÖFTENİN İÇİ İÇİN MALZEME LİSTESİ :

1- 1 Kilo Orta Yağlı Kıyma ( İçli Köftenin İçi İçin )
2- 3 tane orta boy kuru soğan
3- Karabiber tuz
4- 1 su bardagı dogranmiş ceviz içi
5- 1 yemek kaşıgı silme susam

( sogan etle beraber kavrulacak , kavrulunca tuz karabiber ceviz ve susamı en son koyup 1 dk karıştırılıp altı kapatılacak. daha sonra buzdolabında bu karışım iyice soğuyacak tam donmuyacak öle tahta gibi )

İÇLİ KÖFTENİN YOGURULMA MALZEMESİ:

1- 1.5 kilo çiğ köftelik bulgur veya göz kararı size kalmış
2- yarım kilo çekilmiş kara et
3- yarım kase urfa isodu
4- karabiber tuz
5- büyük 1 tane kuru sopan 4 parçaya bölünecek
6- 4 dilim bayat ekmek içi

normal sıcaklıkdaki su ile videodaki gibi yogrulup içi konulacak.. dikkat ettiginiz gibi köfte yogruldukdan sonra soganlar içinden çıkarılacak. yoksa kızarırken dagılır ve soganlar yanar…

—————————————————————————————————————————————————————————————

*** GERÇEK URFA LAHMACUNU KONUSU ( URFADA KIYMALI DİYORUZ ) ***

*** MALZEME LİSTESİ VE TARİFİ ( 20 LAHMACUNLUK ) ***

1- 750 gr yağlı kıyma et koyun olacak.
2- orta boy 5 tane kuru sogan
3- 3 tane soyulmuş domates rendeleyin
4- 3 tane kırmızı biber taze rendeleyin
5- 1 bağ ayıklanmış maydonoz
6- 2 yemek kaşıgı domates salçası
7- 1 kase urfa isodu (pul biber) acılık istegine göre fazla Veya az
8- karabiber , tarçın, karanfil, 1 çay kaşıgının yarısı kadar hepsinden
9- tuz 1 tatlı kaşıgı ama istege göre degişebilir.

herşey ince ince dogranacak ve el ile karıştırılıp yogrulacak. resimdeki kıvama gelince tamamdır.. götürün urfa lokantalarına yaptırtın.. bu kadar malzemeden 20 tane lahmacun çıkar.. fırıncıya veya lokantacıya miktarı siz söleyin 20 tane istiyorum diye.. eger kaç tane çıkarsa o kadar olsun derseniz fazla yapar para almak için ama lahmacunlar etsiz olur.. ayrıyeten etinizden çalma ihtimalleri yüksektir lokantaların mümkünse başlarında durun.. bakırköy incirlide asiller sokak var akbankın arasında meydana giderken sağda.. urfalıdır onlar lokantanın adıda asiller.. ben istanbulda iken yaparsam onlara pişirtiyorum tanesi için 50 kuruş alıolar. her semtte illaki urfa lokantası vardır zaten hepsi pişirtir..

—————————————————————————————————————————————————————————————

*** ŞANLIURFA EV KEBAPLARI ( KUŞBAŞI , URFA , PATLICANLI , DOMATESLİ , SADE , SOSLU TAVUK ) ***

MALZEME LİSTESİ , VİDEO VE TARİF YOK BİLDİGİNİZ KEBAP…

—————————————————————————————————————————————————————————————

*** ŞANLIURFA KADAYIFI ( KÜNEFE ) PASTANE YAPIMI ***

KENDİ ÇEKİMİM OLAN KÜNEFE VİDEOSU:

Künefenin Kralı Hatayda Yenir Ama Bizimkide Çok Güzeldir…

—————————————————————————————————————————————————————————————

*** Ş.URFADA EVLERDE YAPILAN KLASİK YAŞ PASTALAR ***

ÇİKOLATA KREMALI ARASINDA MUZ HİNDİSTAN CEVİZİ V.B

—————————————————————————————————————————————————————————————

*** ŞANLIURFA KATMER TATLISI ***

—————————————————————————————————————————————————————————————

*** AŞURE ***

—————————————————————————————————————————————————————————————

*** ŞANLIURFA SARI BURMA TATLISI ***

———————————————————————————————————————————————————————————-

*** ŞANLIURFA ŞEKERLİ VE TUZLU EKMEK YEMEĞİ ***

———————————————————————————————————————————————————————————-

*** ŞANLIURFA İSOTU & KÖY YOĞURDU & PEYNİRİ ***

———————————————————————————————————————————————————————————-

*** FIRINDA KUZU PİRZOLA ***

———————————————————————————————————————————————————————————-

*** ŞANLIURFA ŞILLIK TATLISI ( PASTANE YAPIMI ) ***

———————————————————————————————————————————————————————————-

*** ŞANLIURFA DOMATESLİ VE PATLICANLI KAZAN KEBABI ***

malzeme domates , patlıcan , kıyme et , kıyme ete karıştırmak için çeşitli baharat ve malzemeler salça. tam listeyi veremiyecem şimdilik !

——————————————————————————————————————————————————————————–

*** ŞANLIURFA BOSTANA SALATASI & KLASİK ETLİ NOHUTLU PİLAV ***

————————————————————————————————————————————————————————————-

*** ŞANLIURFA USULÜ KABAK VE ACUR DOLMASI ***

—————————————————————————————————————————————————————————————

*** ŞANLIURFA BİBER REÇElİ VE BİBER REÇELLİ YUMURTA ***

—————————————————————————————————————————————————————————————

*** ŞANLIURFA AĞZI AÇIK & SEMİRSEK & AĞZI YUMUK ***

—————————————————————————————————————————————————————————————

*** ŞANLIURFA PALIZA TATLISI ***

Not: Bunun aslı adanada bici-bici gibi birşey sokaklarda satılıyor. Bizimki biraz daha farklı eve giren modern şekli gibi bişi 🙂

—————————————————————————————————————————————————————————————

*** KARNIYARIK & PİLAV ***

—————————————————————————————————————————————————————————————

*** Ş.URFA; SOSLU , PATATESLİ , TAVUK & PİLAV (Urfaya Özgü Birşey Değil Annem Yapıyor) ***

—————————————————————————————————————————————————————————————

*** Ş.URFA KUŞBAŞI KEBABI ***

Buğün dışardaydım sizler için çektim.

—————————————————————————————————————————————————————————————

*** Ş.URFA ETLİ NOHUTLU FİRİK PİLAVI ***

—————————————————————————————————————————————————————————————

*** ŞANLIURFA NAR EKŞİLİ , LİMONLU , İSOTLU KIYMA ***

Not: Yemekten ziyade atıştırmalık , tatlıdan dolayı yüregi bayılanların ve canı pratik ekşili acılı birşey isteyenlerin mezesi. Yapımı çok basit ve kolay.

Malzeme Listesi Ve Miktarları 4 Kişilik :

1-Köftelik İnce Bulgur ( 1.5 Su Bardağı Dolusu)
2-Urfa İsodu ( 1 kase )
3-Kuru sogan 1 tane dogranacak
4-Yeşil sogan 6 tane ince ince doğranacak
5-Yarım demet maydonoz ince ince doğranacak
6-Salça (Domates Salçası) 1 yemek kaşıgı
7-Karabiber , Tarçın yarım çay kaşığı
8-Tuz 2 çay kaşığı
9-2 Tane domates kabuğu soyulmuş ince ince doğranacak.
10-Nar ekşisi ( istediginiz kadar koyun )
11-Limon suyu ( taze limondan sıkılacak ) ( istediginiz kadar koyun )

Yapılışı: bulgur , isot , domates , kuru soğan , salça , domates , tuz , karabiber , tarçın , yukarıda çiğ köfte veya yumurtalı köfte videosunda oldugu gibi birbirne karıştırlacak ve yoğrulacak. Yoğrulunca yumuşar anlarsınız. yoğurmanın sonuna doğru yeşil soğan ve maydonozuda karıştıracaksınız. sonra biraz daha yoğurun. yoğurdukdan sonra sıra geldi sulandırmaya. istediginiz kıvama göre bildiginiz musluk suyunu ılık veya soğuk katmaya başlayın karışıma ve elinizle karıştırın. resimdeki gibi kıvam iyidir. o kıvama gelince üzerine arzu ettiginiz kadar limon suyu ve nar ekşisi ekleyin ve karıştırın. operasyon bitmiştir. yanında marul , domates , salatalık , turp , ayran olmazsa olmazdır afiyetle yiyin.
—————————————————————————————————————————————————————————————

*** ŞANLIURFA TİRİT YEMEĞİ ***

—————————————————————————————————————————————————————————————

*** ŞANLIURFA EV EKMEĞİ & ÇARŞI EKMEĞİ ( TIRNAKLI VE AÇIK ) ***

—————————————————————————————————————————————————————————————

*** ŞANLIURFA DÖĞMEÇ YEMEĞİ ***

—————————————————————————————————————————————————————————————

REGAİB KANDİLİ SOFRAMIZ.

HERKESİN KANDİLİ MÜBAREK OLSUN BU ARADA

Urfa İşi Tepsi Kebabı , Zeytinyağlı Dolma , Bostana Salatası , Urfa Peynirli Helva.


——————————————————————————————————————————————————————————————–

GENEL BİLGİLER

Bu konuyu açma sebebim tamamen bilgilendirme amaçlıdır.

Lokantalarda ve Çig Köfte dükkanlarında satılan bulgur pilavımı, kısırmı desem o yediginiz şeylerin aslında çigköfte olmadıgını göstermek için bu konuyu açtım.

Ben Ş.Urfalıyım 26 yaşındayım.

İstanbulda çiğ köfte dükkanların önünden geçince inanın gülüyorum.Helede insanlar ooo ne güzeldi, nefisdi, çok acıydı demiyormu dahada gülesim geliyor.Tabiki onlara kızmıyorum insanlar gerçek Urfa çigköftesi yememişki nerden bilecek.

Fotodaki Çigköfte bizzat tarafımdan yapılmadır ama videodaki yoğuran ben degilim annem.Çekim yaptıgım için yoğuramadım doğal olarak,her Urfalı böyle yapar.

Gerçek çigköfte yogrulur yogrulmaz hemen yenir.yarım saat bile beklenmez.Rengi koyudur, acıdır üstüne limon sıkmayız.Çig köfte kıyma etden yapılmaz kara etten yapılır. Kara et ise kuzu veya koynun budundan çıkan tamamen yagsız ve sinirsiz ettir ( 0 yağ 0 sinir ). O et kuşbaşı şeklinde doğranıp makineye atılır çekilir ve resimdeki gibi olur sonra buzlukda donmaya bırakılır, dinlendirilir 1-2 gün.Köfteyi yapacagımız gün buzlukdan çıkartıp dolabın alt tarafında çözülmeye bırakırız sonra çig köftede kullanılır.Sıcak gibi soğukda bazı mikropları öldürür.Eti dogru yerden alın ve doğru şartlarda saklayıp kullanın, hijyen sizde biter.

Zaten, et acı isot ve baharatlarla tepkimeye girerek pişmektedir (ateşde pişmek degil mecazi anlamda) tıpkı sucuk olayı gibi.Zaten agızda en ufak bir et tadı olmaz.Çiğ köfteye rengini veren isottur, etle bir alakası yokdur rengin.İsotun rengi ne renkse o rengi alır gerçek urfa isodu resimde paylaşdıgım gibi koyudur. Çiğ köftenin acı olup olmaması konulan isot miktarıyla ilgilidir. Ayrıca etsiz olarak yumurtalı ve mercimekli köftede yaparız urfada. ( eti sevmeyenler veya çekinenler bunlar tam sizlik özellikle yumurtalı olan )

SİZLER İÇİN GÜZEL BİR PAYLAŞIM OLMUŞDUR UMARIM.BU KONUYU AÇMAMDA HİÇBİR MENFAATİM YOKTUR.SADECE ÇOK SEVDİGİM TATLARIN GERÇEGİNİN NASIL OLDUGUNU VE NASIL YAPILDIGINI BİLMENİZİ İSTEDİM.

BÖYLECE HEM EVİNİZDE TERTEMİZ YAPIP YİYECEKSİNİZ, HEMDE LOKANTA FİYATININ ÇOK ÇOK ALTINDA KARNINIZI AİLECEK DOYURABİLECEKSİNİZ.

FIRSAT BULDUKÇA YENİ LEZZETLER EKLENECEKTİR.

Reklamlar

Fikriniz varmış,malınız gibi paylaşınız...

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s